Fotoreis Finland 2018

Fotoreis naar Finland.

Het grensgebied tussen Finland en Rusland is jaren niet toegankelijk geweest voor (eco)toeristen. Met een speciale vergunning is het nu beperkt mogelijk het grensgebied onder begeleiding te betreden om de ‘bewoners’ te fotograferen en te observeren. Speciaal voor dit doel hebben Finse natuurbeschermers op de beste plekken enkele schuilhutten neergezet. Omdat in dit ‘niemandsland’ geen bewoning en jacht plaats vindt, kan de natuur hier ongestoord haar gang gaan. In een strook van ca. 35 kilometer breed en enkele honderden kilometers lang, profiteren met name grote schuwe zoogdieren van deze rust. Bruine beren, wolven en ook veelvraten komen hier nog voor.

De veelvraat, een niet zo vaak geziene gast.

Halverwege april ontwaakt de bruine beer uit zijn of haar winterslaap en gaat op zoek naar vooral eiwitrijk voedsel. Door deze beren wat te helpen bij hun zoektocht, wordt u in gelegenheid gesteld om soms meerdere bruine beren tegelijk voor de schuilhutten te fotograferen. Voor wolf en veelvraat is wat meer geluk nodig, maar het is niet ondenkbaar om deze soorten ook voor de lens te krijgen.

Finland staat bekend om zijn uitgestrekte bossen en talloze meren. Ook waar wij verblijven wordt bos afgewisseld door open drassige plekken, meestal aan de voet van een meer(tje). De ultieme locatie voor het korhoen. Bij de baltsplaatsen staan schuilhutten opgesteld om ook deze soort van zeer nabij te kunnen fotograferen en te observeren.

Reisperiode

Van 26 april 2018 tot 2 (of 4) mei 2018.  VOLLEDIG VOLGEBOEKT!

Ook zeearenden laten zich wel eens zien.

Accommodatie

We verblijven in een speciaal voor dit doel omgebouwd Fins grensstation, op basis van meerpersoonskamers, voorzien van toilet en douchegelegenheid.

De kosten

 

Baltsende auerhaan tijdens een sneeuwbui.

Inbegrepen

• Vervoer vliegveld Kajaani -Viiksimo v.v.
• Vervoer ter plaatse in 4-wheeldrives en/of sneeuwscooters
5 (of 7) nachten fotograferen vanuit schuilhutten
• Alle overnachtingen, inclusief alle maaltijden (volpension)
• Deskundige Nederlandse reisbegeleiding

Niet inbegrepen

• Retour vliegreis via Helsinki Finland van Amsterdam (Schiphol) naar Kajaani (Finland)
• Lunch op de dag van aankomst en vertrek
• Uitgaven van persoonlijke aard
• Reis- en/of annuleringsverzekering

Bruine beer markeert “zijn” territorium.

In 2017 is voor het eerst gewerkt met een verlenging van de reisperiode met maximaal 2 dagen.

Voor 2018 bieden wij deze mogelijkheid weer voor diegenen die meer tijd willen besteden aan de diverse onderwerpen. Ervaring leert dat nu wel dat deze toevoeging net wat meer rust en mogelijkheden geeft.

Zwaarte reis

Met 4-wheeldrives (en als er nog veel sneeuw ligt: met sneeuwscooters) wordt u zo dicht mogelijk naar de opgestelde schuilhutten gereden. Ter plaatse is het veelal maximaal 5 minuten lopen naar de meeste schuilhutten. De looppaden variëren van goede stevige paden, tot drassig moerasland. Naar de schuilhutten bij de korhoenders is het ca. 20 minuten lopen, veelal over drassig terrein. Wanneer er nog veel sneeuw ligt, wordt u met een sneeuwscooter tot bij de schuilhut gebracht. Een goede gezondheid en enige conditie is aan te raden. Bij twijfel, raadpleeg uw huisarts.

De schuwe wolf komt af en toe overdag een kijkje nemen.