Fotoreis Finland 2019

Fotoreis naar Finland.

Het grensgebied tussen Finland en Rusland is jaren niet toegankelijk geweest voor (eco)toeristen. Met een speciale vergunning is het nu beperkt mogelijk het grensgebied onder begeleiding te betreden om de ‘bewoners’ te fotograferen en te observeren. Speciaal voor dit doel hebben bekende Finse natuurfotografen en -filmers op de beste plekken enkele schuilhutten neergezet. Omdat in dit ‘niemandsland’ geen bewoning en jacht plaats vindt, kan de natuur hier ongestoord haar gang gaan. In een strook van ongeveer 35 kilometer breed en enkele honderden kilometers lang, profiteren met name grote schuwe zoogdieren van deze rust. Bruine beren, wolven en ook veelvraten komen hier nog voor.

Bruine beer, net uit z’n winterslaap, op zoek naar voedsel.

Halverwege april ontwaakt de bruine beer uit zijn of haar winterslaap en gaat op zoek naar vooral eiwitrijk voedsel. Door deze beren wat te helpen bij hun zoektocht, wordt u in gelegenheid gesteld om soms meerdere bruine beren tegelijk voor de schuilhutten te fotograferen. Voor wolf en veelvraat is wat meer geluk nodig, maar het is niet ondenkbaar om deze soorten ook voor de lens te krijgen.

De schuwe wolf is zeer alert.

Finland staat bekend om zijn uitgestrekte bossen en talloze meren. Ook waar wij verblijven wordt bos afgewisseld door open drassige plekken. De ultieme locaties voor het korhoen. Bij de baltsplaatsen staan schuilhutten opgesteld om ook deze soort van zeer nabij te kunnen fotograferen en te observeren.

Korhaan reageert op baltsende geluiden van concurrenten.

Reisperiode

Van 26 april 2019 tot 2 (of 4) mei 2019. 

Accommodatie

We verblijven in een speciaal voor dit doel omgebouwd Fins grensstation, op basis van meerpersoonskamers, voorzien van toilet en douchegelegenheid.
Een eenpersoonskamer behoort tot de mogelijkheden, maar zijn beperkt beschikbaar. Hiervoor geldt wel een toeslag van € 150,00 per persoon.

Auerhoen op “oorlogspad” in de baltsttijd.

De kosten

De kosten voor deze 7-daagse (!) fotoreis bedragen € 1.525,00 p.p. Een 9-daagse fotoreis kost € 2.050,00 per persoon. Minimaal aantal deelnemers is 4 en maximaal 10. Deze reis is erg populair en daardoor snel volgeboekt. Meld je nu alvast aan om teleurstellingen te voorkomen.

Inbegrepen

• Vervoer vliegveld Kajaani -Viiksimo v.v.;
• Vervoer ter plaatse in 4-wheeldrives en/of sneeuwscooters;
• Alle overnachtingen, inclusief alle maaltijden (volpension).

Niet inbegrepen

• Retour vliegreis naar en van Kajaani (Finland);
• Lunch op de dag van aankomst en vertrek;
• Uitgaven van persoonlijke aard;
• Reis- en/of annuleringsverzekering.

In 2017 en 2018 is gewerkt met een verlenging van de reisperiode met maximaal 2 dagen. Voor 2019 bieden wij deze mogelijkheid weer voor diegenen die meer tijd willen besteden aan de diverse onderwerpen. Ervaring leert dat nu wel dat deze toevoeging net wat meer rust en mogelijkheden geeft.

Een bijzondere ontmoeting met de “hyena van het Noorden”, de veelvraat is niet uitgesloten.

Zwaarte reis

Met 4-wheeldrives (en als er nog veel sneeuw ligt: met sneeuwscooters) wordt u zo dicht mogelijk naar de opgestelde schuilhutten gereden. Ter plaatse is het veelal maximaal 5 minuten lopen naar de meeste schuilhutten. De looppaden variëren van goede stevige paden, tot drassig moerasland. Naar de schuilhutten bij de korhoenders is het ca. 20 minuten lopen, veelal over drassig terrein. Wanneer er nog veel sneeuw ligt, wordt u met een sneeuwscooter tot bij de schuilhut gebracht. Een goede gezondheid en enige conditie is aan te raden. Bij twijfel, raadpleeg uw huisarts.

Soms komen de dieren heel dichtbij …