Leven boven de Poolcirkel

De titel alleen al doet je natuurlijk denken aan ijs, sneeuw en kou. Het hoge noorden van Europa gaat immers een groot deel van het jaar bedekt onder een (dik) pak sneeuw en veel ijs met soms extreem lage temperaturen. Tijdens de relatief korte zomer leeft dit gebied helemaal op. Veel prachtige bloeiende planten en bloemen en veel, heel veel vogels die hier hun jongen groot brengen. Groot probleem is natuurlijk wel dat op Svalbard (bij ons bekend als Spitsbergen), de opwarming sneller gaat dan elders. Het smelten van de gletsjers en de permafrost en het steeds vroeger in het jaar wegtrekkende zeeijs vormen een ernstige bedreiging voor het leven daar en heeft invloed op de rest van onze planeet.

Er is steeds veel te doen (geweest) rondom Spitsbergen. Vanaf het moment dat Willem Barentsz schreef dat de wateren hier vol met walvissen zaten – je zou over de ruggen kunnen lopen – hebben o.a. Nederlanders, Engelsen en Fransen hier zee- en veldslagen uitgevochten om het bejagen van de walvissen. Toen de wateren zo goed als leeg gehaald waren, kwamen de Noren en Russen die de landdieren gingen bejagen vanwege de pels en het vlees. IJsberen, walrussen, rendieren en poolvossen waren hun leven niet zeker vanwege de intensieve bejaging. Als een geluk heeft dit veel minder impact gehad dan de walvisvaart. Toen de interesse voor de jacht op landdieren ook verminderde, werd meer en meer gekeken naar grondstoffen en mineralen, zoals ijzererts, marmer, gips, steenkool en goud. Inmiddels wordt dit gebied onder Noorse vlag goed beschermd en gelden er strenge regels. Helaas zijn er nu dus andere bedreigingen.

Maas heeft echt een voorliefde voor dit relatief koudere deel van de wereld ontwikkeld. De rust, de ruimte, de ongereptheid, de schoonheid, de flora en fauna: waanzinnig! In al de keren dat Maas hier is geweest, heeft hij vele (bijzondere) opnamen gemaakt. Met foto’s en videobeelden heeft Maas een nieuwe presentatie samengesteld met als titel: Spitsbergen – leven boven de Poolcirkel.

Voor een foto impressie, klik dan hier.

 

De presentatie is beschikbaar in verschillende tijdsduren van minimaal een half tot dagdeel vullend. Tijdens de presentatie geeft Maas deskundig commentaar en de beelden zijn tevens voorzien van diverse bij passende geluiden. Neem geheel vrijblijvend contact op met Maas om de mogelijkheden voor uw wensen en ideeën op locatie te bespreken. Voor de vertoning van de presentatie gebruikt Maas zijn eigen apparatuur, zoals een full HD beamer en geluidsinstallatie. Indien op locatie geen projectiescherm aanwezig is, brengt Maas die ook mee.

De nieuwe presentatie werd bij de eerste vertoning bijzonder goed ontvangen. Tijdens een gehouden enquête onder de bijna 100 aanwezigen, kwam naar voren dat in alle gevallen werd voldaan aan de verwachting!

Enkele opmerkingen die de aanwezigen meegaven:

“Meneer is erg geschikt hiervoor”
“Deed het heel goed”
“Het was zelfs mooier dan ik van tevoren gedacht had!”
“Zelfs boven verwachting!!”
“Heel goede combi natuur en informatie!”
 “De beste lezing die ik tot nu toe gezien heb”