Maas van de Ruitenbeek is een ervaren en veelgevraagd spreker. Al ruim 30 jaar verzorgt hij lezingen en presentaties in Nederland en soms in België voor uiteenlopende groeperingen en gezelschappen.

De inhoud van een lezing/presentatie is altijd gebaseerd op natuurwaarden en soortenrijkdom. Hierbij voorziet Maas de beelden van deskundig commentaar. De belevingswaarde van een presentatie wordt vergroot door natuurgeluiden en passende achtergrond muziek. De presentaties zijn opgebouwd met foto’s, video’s en timelapses. Op verzoek komt Maas een presentatie/lezing verzorgen en brengt hij alle benodigdheden zelf mee, zoals een full HD-beamer en groot projectiescherm, indien niet aanwezig..

In de serie “Natuurlijk bekeken” zijn op dit moment verschillende presentaties beschikbaar. Deze presentaties hebben allemaal een tijdsduur van minimaal een half uur tot dagdeelvullend. Het meest aangevraagd worden presentaties van 2 x een half uur of 2 x 3 kwartier. Een combinatie van presentaties is ook mogelijk.


Das een das …
Presentatie: De Veluwe … Natuurlijk!

Een bijzonder natuurgebied in Nederland is de Veluwe. Tijdens zijn vele rondzwervingen door de bossen en over de heideterreinen, heeft Maas prachtige momenten meegemaakt en vastgelegd op de gevoelige plaat. De serie is afwisselend en laat veel kenmerken van dit gebied de revue passeren.


Kievitsbloem
Presentatie: Natuurrijk Nederland

Niet alleen de Veluwe is bijzonder in Nederland; er zijn nog meer natuurgebieden die de volle aandacht verdienen. Daarom heeft Maas in verschillende delen van het land opnamen gemaakt van bijzondere natuurwaarden. De Wadden, Oostvaardersplassen, Biesbosch, Drentse AA en de Sallandse Heuvelrug zijn een greep uit de verschillende gebieden die door Maas zijn bezocht.


Matterhorn gezien vanaf de Zwitserse kant.
Presentatie: Rondreis door Europa

Een beetje in de lijn van de Nederland serie, is de serie over Europa. Nu bezoeken we verschillende natuurgebieden in verschillende Europese landen, waaronder Groot Brittannië, Denemarken, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Slovenië, Tsjechië en de Scandinavische landen.


Jonge beer in de bossen in Finland
Presentatie: Wild Scandinavia

De laatste jaren is Maas veel in Scandinavië geweest. De enorme uitgestrekte bossen, hoogvlakten, prachtige meren en berglandschappen spreken enorm tot de verbeelding. In verschillende seizoenen neemt Maas u mee, op zoek naar de indrukwekkende landschappen en het dierenleven van deze landen. Wolven, beren, korhoenders, arenden, Aurora borealis … allemaal facetten die in de serie aan de orde komen.


Bultrug gaat kopje onder.
Presentatie: Via IJsland naar Amerika

Meerdere bezoeken aan IJsland en de nationale parken Yellowstone en Grand Teton in Amerika, hebben er toe geleid dat Maas een nieuwe presentatie heeft kunnen samenstellen. Geweldige landschappen en ontmoetingen met walvissen in de zeeën rondom IJsland en ook de bizons in het geiser- en vulkanisch landschap van Yellowstone; u gaat dit meebeleven in deze serie.