Met veel genoegen kijk ik terug op een prachtige ervaring in barre omstandigheden op de Dovrefjell in Noorwegen. Enkele dagen kamperen – back to basic – in deze winterse omstandigheden, op zoek naar de muskusos. Ik zou dit tripje graag nog eens overdoen! Dit filmpje geeft een korte impressie.
Moeflons:
Moeflons komen van oorsprong in Nederland niet in het wild voor. Ze zijn hier uitgezet op diverse plekken. In het Nationaal Park de Hoge Veluwe loopt nu nog de grootste populatie. Ook op het Wekeromse Zand lopen ze nog rond. Het zijn schuwe dieren waarvan men weleens zegt dat ze op ieder haar een oog hebben. Ze hebben alles in de gaten …
Jonge zwijnen (biggen of frislingen):
In het voorjaar worden de jonge zwijntjes geboren. Ze hebben een goed gecamoufleerd vachtje, waardoor ze minder opvallen in bijvoorbeeld het dode beukenblad op grond. Elk jaar komen er ook zwijntjes met een afwijkende kleur ter wereld. Deze bonte variatie is het gevolg van genetisch doorgeven door de generaties heen. De aanleiding is veelal een “liefdesaffaire” geweest met ons bekende huisvarken.
Wolf van de Veluwe:
Begin juni 2018 zag Maas de eerste wolf op de Veluwe, jagend achter een edelhert hinde. Daarna volgden nog enkele ontmoetingen. Dit dier weet zich behendig, behoedzaam en onopvallend door het landschap te verplaatsen. De ontmoetingen waren dan ook steeds van korte duur; veelal te kort om ze op foto of film vast te leggen. Toch heeft Maas enkele spaarzame momenten tot nu toe op de gevoelige plaat gekregen. Even voor de goede orde: voor het verkrijgen van deze beelden zijn géén regels overtreden: steeds op wegen en paden gebleven en steeds in voor publiek toegankelijke gebieden.
Winter:
De winters in Nederland stellen eigenlijk niet zo heel veel meer voor. Wanneer er dan toch een beetje vorst, sneeuw en/of rijp wordt voorspelt, gaat de apparatuur direct mee de natuur in. Als de weerprofeten “code rood” afgeven, is het raadzaam thuis te blijven … Maar dat geldt niet voor een natuurfotograaf!
Hoogbronst:
Tijdens de bronsttijd van de edelherten kan het er flink aan toe gaan. Vooral tijdens de zogenaamde hoogbronst is de chaos compleet! De hoogbronst is slechts van korte duur; de tijd waarin de kerels het waar moeten maken. De plaatsherten zijn volledig de controle kwijt dan en ieder ander hert probeert dan te profiteren.
Vissende ijsvogel: 3x is scheepsrecht:
Vanuit een comfortabele schuilhut kon ik diverse filmfragmenten maken van een vissende ijsvogel. Omdat de acties best snel gaat, heb ik besloten de opnamen in slow-motion te maken. Hieronder enkele van die fragmenten tot 1 filmpje gemonteerd.